Παναγιώτης Δ. Μπρούμης
In vivo therapy

Η θεραπεία δια ζώσης είναι η πιο διαδεδομένη, κλασσική και μέχρι πρόσφατα η μοναδική μορφή φροντίδας ψυχικής υγείας. Στη δια ζώσης θεραπεία ο/η θεραπευόμενος/η επισκέπτεται το γραφείο του/ης θεραπευτή/ριας στο επαγγελματικό περιβάλλον του/ης δεύτερου/ης, συνήθως σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα και τακτά χρονικά διαστήματα που έχουν προσυμφωνηθεί.

Η θεραπεία δια ζώσης αποτελεί έναν από τους τρεις διαδεδομένους τρόπους παροχής φροντίδας ψυχικής υγείας και έχει χαρακτηριστικά τα οποία της δίνουν ορισμένα μοναδικά πλεονεκτήματα

  • Ασφαλής ιδιωτικός χώρος. Η συνεδρία στο γραφείο του/ης θεραπευτή/ριας προσφέρει έναν απόλυτα προστατευμένο ιδιωτικό χώρο, στον οποίο ο/η θεραπευόμενος/η μπορεί να αναπτύξει τα προσωπικά του/ης ζητήματα, τα συναισθήματά του/ης και γενικά όλες τις ατομικές του/ης προκλήσεις με μεγαλύτερη άνεση και χωρίς το φόβο να εκτεθεί. Παράλληλα, η παρουσία του/ης θεραπευτή/ριας στον ίδιο χώρο προσθέτει στο αίσθημα άνεσης, απορρήτου και ασφάλειας. Επίσης, ο ασφαλής ιδιωτικός χώρος του/ης θεραπευτή/ριας μπορεί να παρέχει στον/ην θεραπευόμενο/η μία (πολλές φορές αναγκαία) δυνατότητα αποσύνδεσης από τον έξω κόσμο και να εστιάσει αποκλειστικά στην ψυχική του/ης υγεία.
  • Προσωπική σύνδεση. Από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκινά να αναπτύσσεται μία προσωπική σύνδεση μεταξύ του/ης θεραπευτή/ριας και του/ης θεραπευόμενου/ης. Αυτή η σύνδεση γίνεται ισχυρότερη όσο περνάει ο καιρός και προστίθενται συνεδρίες και είναι πολύτιμη για την εξέλιξη της θεραπείας και για την ψυχική ευεξία του/ης θεραπευόμενου/ης. Αυτή η σύνδεση επιτρέπει στον/ην θεραπευόμενο/η να εμπιστευτεί περισσότερο τον/ην θεραπευτή/ρια και αντίστοιχα στον θεραπευτή/ρια να εντοπίσει πιο εύκολα τα σημεία που πρέπει να εστιάσει, να διαμορφώσει την ατομική εικόνα του/ης θεραπευόμενου/ης και να παρέχει εξατομικευμένη βοήθεια με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του/ης θεραπευόμενου/ης.
  • Πολυδιάστατη Σύνδεση. Μια συνεδρία δια ζώσης επιτρέπει στους/ις θεραπευόμενους/ες και τους/ις θεραπευτές/ριες να συνδέονται σε πολλά επίπεδα. Τυχόν ανεπαίσθητα οπτικά στοιχεία και η μη λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της θεραπείας. Η θεραπεία δια ζώσης επιτρέπει προσωπικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της σχέσης θεραπευόμενου/ης – θεραπευτή/ριας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Για ορισμένους/ες θεραπευόμενους/ες, η δια ζώσης επικοινωνία μπορεί να ενθαρρύνει μια βαθύτερη σύνδεση.
  • Εστίαση. Οι θεραπευόμενοι/ες που συναντώνται πρόσωπο με πρόσωπο με τον/ην θεραπευτή/ρια τους βρίσκουν πιο εύκολο να εστιάσουν. Η συνάντηση σε επαγγελματικό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει τους/ις θεραπευόμενους/ες να αποκτήσουν πρόσβαση στο σωστό mindspace για συζητήσεις σε βάθος. Επειδή η θεραπεία δια ζώσης λαμβάνει χώρα σε ελεγχόμενο περιβάλλον, εξαλείφει επίσης τυχόν περισπασμούς.
  • Εντατική υποστήριξη. Η προσωπική σύνδεση που διαμορφώνονται μεταξύ του/ης θεραπεύομενου/ης και του/ης θεραπευτή/ριας κατά τη διάρκεια της θεραπείας δια ζώσης είναι πολύτιμη για την ψυχική ευεξία του/ης θεραπεύομενου/ης. Αυτή η σύνδεση επιτρέπει στον/ην θεραπευτή/ρια να εντοπίσει τους μοναδικούς στρεσογόνους παράγοντες που υπάρχουν στη ζωή του/ης θεαπεύομενου/ης και να παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση που λαμβάνει υπόψη τη χαρακτηριστική κατάσταση της ψυχικής του/ης υγείας. Επίσης ορισμένες ψυχικές ανάγκες απαιτούν ευθεία, δια ζώσης θεραπευτική υποστήριξη.

Η θεραπεία δια ζώσης, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί την παλαιότερη και πιο διαδεδομένη (έως τώρα) μορφή φροντίδας ψυχικής υγείας. Πέραν των παραπάνω πλεονεκτημάτων της, συγκεντρώνει και τα γενικότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας. Ο/Η θεραπευτής/ρια, αφενός θα σε βοηθήσει με τα προβλήματα σου και αφετέρου θα σε βοηθήσει στο να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου, να δημιουργήσεις συνδέσεις εντός σου, να αναλάβεις πιο εύκολα δράση και να πετύχεις ευκολότερα τους στόχους σου, να έχεις πιο ικανοποιητικές σχέσεις, να αποκτήσεις (πιθανόν) καλύτερη υγεία και ευεξία και γενικά να βελτιωθείς σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Pin It on Pinterest