Η Online Θεραπεία αποτελεί μία εναλλακτική μορφή φροντίδας ψυχικής υγείας, η οποία εξελίχθηκε σχετικά πρόσφατα και παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και αποτέλεσε τον κύριο τρόπο άσκησης ψυχοθεραπείας την περίοδο της Covid-19 πανδημίας, κερδίζοντας έτσι σημαντικό έδαφος. Κατά την άσκηση της Online θεραπείας, η διαδικασία είναι παρόμοια με τη θεραπεία δια ζώσης, με τη διαφορά ότι ο/η θεραπευόμενος/η βρίσκεται στο προσωπικό περιβάλλον και η διαδικασία εκτελείται live, συνήθως μέσω κάμερας και μικροφώνου.
Η Online θεραπεία έχει τα δικά της, μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία της δίνουν τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα:
- Προσβασιμότητα. Η διαδικτυακή θεραπεία παρέχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα, προσεγγίζοντας άτομα σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ή αστικές περιοχές, εκείνα που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες θεραπείας ή εκείνα που αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις πρόσβασης. Άτομα που κατοικούν σε απομακρυσμένες ή υποεξυπηρετούμενες περιοχές μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε κορυφαίες υπηρεσίες ψυχοθεραπείας ή να θεωρούν ότι είναι δύσκολο να αποκτήσουν τέτοιες υπηρεσίες. Η πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες ψυχοθεραπείας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα της φροντίδας ψυχικής υγείας.
- Ευελιξία χρόνου. Με τη διεξαγωγή συνεδριών στο διαδίκτυο, η ανάγκη για μεγάλες αποστάσεις ταξιδιού και η σχετική κόπωση μπορούν να μειωθούν σημαντικά, καθιστώντας τη διαδικασία πιο ομαλή, πιο εφικτή και πιο άνετη. Εκτός από τη γεωγραφική απόσταση, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικτυακή θεραπεία απευθύνεται σε άτομα με πολυάσχολα προγράμματα, σε φροντιστές και σε άτομα με αναπηρίες. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία προσφέρει ευελιξία και ευκολία, επιτρέποντας τη διεξαγωγή της θεραπείας από το σπίτι του/ης θεραπευόμενου/ης ή από άλλο οικείο περιβάλλον, όπως ένας επαγγελματικός χώρος.
- Πρόσβαση σε εξειδικευμένο θεραπευτή. Η πρόσβαση σε διαδικτυακή ψυχοθεραπεία μπορεί να συνδέσει άτομα με ειδικευμένους θεραπευτές που ενδέχεται να μην είναι προσβάσιμοι τοπικά. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό σημείο για άτομα που αναζητούν εξειδικευμένη υποστήριξη για συγκεκριμένα θέματα ή διαταραχές.
- Απόρρητο. Μια ουσιαστική πτυχή που μπορεί να αποτρέψει τα άτομα που αναζητούν θεραπεία είναι η ανησυχία σχετικά με το απόρρητο. Η επιλογή της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας ως κύριας μεθόδου θεραπείας εξαλείφει τις ανησυχίες σχετικά με την αναγνώριση από κάποιον οικείο, το φόβο του στιγματισμού σε μικρές κοινότητες και τις ανησυχίες για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής εκτός του χώρου θεραπείας, όπως η είσοδος σε μια πολυκατοικία. Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αισθάνονται πιο άνετα να αναζητούν βοήθεια παρέχοντας ένα επίπεδο ανωνυμίας και ιδιωτικότητας, μειώνοντας πιθανώς το στίγμα που σχετίζεται με τη θεραπεία. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει σταθερά ευρήματα, υποδεικνύοντας ότι η λήψη θεραπείας από την άνεση του σπιτιού μέσω διαδικτυακών πλατφορμών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στίγματος που σχετίζεται με την αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας, καθιστώντας έτσι τη διαδικτυακή ψυχοθεραπεία πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό.
- Πιθανόν μειωμένο κόστος. Η ενδεχόμενη απόσταση μερικές φορές προσθέτει κόστη στον/ην θεραπευόμενο/η, όπως το κόστος μετακίνησης ή το χρονικό κόστος μετακίνησης (ειδικά για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ή/και επιχειρηματίες). Με τη χρήση του διαδικτύου τα παραπάνω δεν υφίστανται, με αποτέλεσμα να μην υπόκειται ο/η θεραπευόμενος/η σε αυτά τα έξτρα έξοδα.
Η Online θεραπεία, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική της θεραπείας δια ζώσης. Πέραν των παραπάνω πλεονεκτημάτων της, συγκεντρώνει και τα γενικότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας. Ο κύριος στόχος του θεραπευτή παραμένει η ψυχική υγεία και ευεξία του/ης θεραπευόμενου/ης και εκεί συνεχίζει να εστιάζει, ασχέτως του τρόπου άσκησης των θεραπευτικών συνεδριών.